Ciasto marchewkowo - cynamonowe
Bardzo proste i szybkie ciacho do zrobienia. W sam raz dla mamusiek ( i nie tylko! ), które mają smak na jakąś słodkość a czasu mało...a, bo dziecko ma półgodzinną drzemkę, trzeba za chwilę obiad dla mężulka zrobić i pranie itd. No to potrzyj szybko marcheweczkę ( jedynie ta czynność zabiera troszkę czasu) chyba, że masz szatkownice do warzyw, co ułatwia bardzo sprawę i zabieraj się za ten przepis!
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru lub szklankę cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 szklanki startej marchwi
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżkę kakao
- ewentualne dodatki; rodzynki, skórka pomarańczy
- czekolada mleczna na polewę
- wersja świąteczna: 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Jajka ubij z cukrem i powoli ucieraj z masłem aż do połączenia się składników. Potem dodaj startą marchew i miksuj na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do pozostałych składników. Na końcu dodaj cynamon, kakao i dodatki np. rodzynki. Wyłóż blachę w formie keksówki papierem do pieczenia i wylej równomiernie ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 °C przez ok. 30- 35 minut. Ostudzone ciasto polej polewą z roztopionej czekolady mlecznej lub zostaw bez polewy, wtedy będzie wersja light.
To ciasto nie dość, że jest smaczne, wilgotne to jeszcze zdrowe! A to dzięki marchewce, która ma dużo właściwości odżywczych.
Beta- karoten, który zawiera marchew poprawi nasz wzrok, wspomoże odporność, no i dziewczyny kochane, wspomaga opalanie oraz chroni przed przebarwieniami skóry. Pomoże także naszym dzieciom przy biegunce, tzw. marchwianka (wywar z marchwi). To z takich ciekawostek ;)
Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje tak jak mi i moim gościom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz