sobota, 19 marca 2016



Ciasto marchewkowo - cynamonowe





Bardzo proste i szybkie ciacho do zrobienia. W sam raz dla mamusiek ( i nie tylko! ), które mają smak na jakąś słodkość a czasu mało...a, bo dziecko ma półgodzinną drzemkę, trzeba za chwilę obiad dla mężulka zrobić i pranie itd. No to potrzyj szybko marcheweczkę ( jedynie ta czynność zabiera troszkę czasu) chyba, że masz szatkownice do warzyw, co ułatwia bardzo sprawę i zabieraj się za ten przepis!

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru lub szklankę cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżkę kakao
  • ewentualne dodatki; rodzynki, skórka pomarańczy
  • czekolada mleczna na polewę
  • wersja świąteczna: 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:

Jajka ubij z cukrem i powoli ucieraj z masłem aż do połączenia się składników. Potem dodaj startą marchew i miksuj na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do pozostałych składników. Na końcu dodaj cynamon, kakao i dodatki np. rodzynki. Wyłóż blachę w formie keksówki papierem do pieczenia i wylej równomiernie ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 °C przez ok. 30- 35 minut. Ostudzone ciasto polej polewą z roztopionej czekolady mlecznej lub zostaw bez polewy, wtedy będzie wersja light.



To ciasto nie dość, że jest smaczne, wilgotne to jeszcze zdrowe! A to dzięki marchewce, która ma dużo właściwości odżywczych.
Beta- karoten, który zawiera marchew poprawi nasz wzrok, wspomoże odporność, no i dziewczyny kochane, wspomaga opalanie oraz chroni przed przebarwieniami skóry. Pomoże także naszym dzieciom przy biegunce, tzw. marchwianka (wywar z marchwi). To z takich ciekawostek ;)

Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje tak jak mi i moim gościom.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz