czwartek, 12 maja 2016


Domowy chleb i nutella własnej roboty




Kolejny łatwy i szybki przepis na chleb i domową nutellę. Brzmi pysznie prawda? I smakuje równie dobrze!
Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się od tego, że u nas na wsi ciężko kupić chleb...Poważnie, jak nie zamówisz dzień wcześniej to nie dostaniesz nawet bułeczki :D Tak więc postanowiłam piec własny chleb. Podejść było kilka :P Szukałam dosyć długo odpowiedniego przepisu, aż w końcu znalazłam szybki i prosty. Nie trzeba długo wyrabiać, właściwie to tylko wymieszać składniki i czekać na wyrośnięcie.
A nutella? Mówi sama za siebie...oczywiście nie jest taka słodka jak kupna, ale jest przynajmniej zdrowa, bo nie zawiera m.in. oleju palmowego, który jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie, podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. Oryginalna nutella składa się z około 50 % cukru, także to prawdziwa bomba kalorii. Sama oczywiście też zjem od czasu do czasu taką nutellę, ale jaka uciecha jest jak się zrobi samemu coś zdrowszego i smacznego! Także znowu zachęcam do roboty!

Przepis na domowy chleb :

Składniki :
⦁ 0,5 kg mąki pszennej lub mieszanej np. 250 g pszennej i 250 g żytniej
⦁ 25 g drożdży
⦁ 0,5 łyżki soli
⦁ 0,5 łyżeczki cukru
⦁ 0,4 l wody
⦁ dodatki do chleba: słonecznik, płatki owsiane, otręby pszenne, przyprawy ( papryka, zioła)
⦁ 1 łyżeczka octu

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję do mąki wymieszanej z solą, cukrem lub ewentualnymi dodatkami, a na końcu dodaję łyżeczkę octu. Wszystko razem mieszam łyżką do połączenia się składników. Przykrywam ciasto ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez 20 minut. Następnie ponownie zagniatam ciasto i przekładam do keksówek, które poprzednio natłuściłam margaryną lub smalcem i wysypałam bułką tartą. Wygładzam ciasto łyżką zamoczoną w wodzie i odstawiam do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 st. C. Wyrośnięte ciasto skrapiam delikatnie wodą i posypuję z góry mąką i wkładam do nagrzanego piekarnika z opcją: góra- dół na drugą półkę od dołu, po czym zmniejszam temperaturę do 180 st. C. Piekę przez 40 minut, po tym czasie zostawiam chleb przez 10 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie wyjmuję i studzę na kratce z piekarnika, aby się chleb nie "zaparzył". Po godzinie możemy kroić i kosztować pyszny, pachnący chlebek.






Przepis na domową nutellę :

Składniki :
⦁ 50 g orzechów laskowych
⦁ 3-4 łyżeczki kakao
⦁ cukier puder lub miód ( dosłodzić według uznania ) np. 3-4 łyżki
⦁ mleko ok. 1/4 szklanki ( trzeba dodawać tyle, aż uzyska się odpowiednią konsystencję )

Wykonanie :
Na suchej patelni podprażyć orzechy, ale nie za długo, bo nutella zrobi się gorzka. Następnie wysypać orzechy na ściereczkę i pocierać o blat stołu, aby odpadły skórki. Jeżeli jakieś pozostaną to lepiej je obrać, bo mogą być powodem goryczki. Mleko przegotować i ostudzić. Obrane orzechy wsypać do blendera lub młynka do kawy, tak jak to zrobiłam ja i zmielić. Do rozdrobnionych orzechów w blenderze dodaję kakao, cukier i stopniowo mleko, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Gotową nutellę najlepiej przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz