niedziela, 7 sierpnia 2016


Sernik pieczony z ciasteczkami oreo


Zdecydowanie polecam ten przepis, ponieważ jest łatwy i szybki do wykonania, a sernik jest bardzo delikatny, można powiedzieć, że aż rozpływa się w ustach ;) i jeszcze ten pyszny spód z ciasteczek oreo...obłęd! 
No dobra, nie będę Was tu bajerować tylko sami się przekonajcie i bierzcie się do roboty!



Składniki:
  • 23 ciastka oreo
  • ok. 4 łyżek roztopionego masła
  • 1 kg sera ( w wiaderku, specjalny do sernika )
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego ( bez cukru )
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30 lub 36 %

Wykonanie:

Spód : 16 ciasteczek Oreo zmiksować w blenderze na sypką masę. Dodać do lekko ostudzonego i roztopionego masła, wymieszać i wyłożyć masę w tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) mocno dociskając. 

Masa serowa : mikserem wymieszać ser, mąkę, cukier i budynie do momentu połączenia się składników. Następnie wbić po jednym jajku, za każdym razem miksując na średnich obrotach. Na koniec dodać aromat i delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ). Piec w tej temperaturze przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 50 minut. Po tym czasie zostawić sernik w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez 15 minut, a następnie uchylić lekko drzwi. Pozostawić do ostygnięcia.

Polewa : w garnku z grubym dnem zagotować 80 ml mleka z kakao, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Gotową polewę lekko ostudzić i polać górę sernika, można delikatnie oblać też boki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i ozdobić. Resztę ciasteczek przepołowić i ułożyć na wierzchu. Gotowy sernik włożyć do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz