sobota, 24 września 2016


Kasza jaglana - przepisy dla rodziców i maluszka



Kasza jaglana jako jedna z niewielu nie zawiera glutenu, a więc jest idealnym rozwiązaniem na przygotowanie dań dla małych alergików, czy osób dorosłych przebywających na diecie bezglutenowej. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele np. jako deser, śniadanie czy dodatek do obiadu. 
Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa i ma działanie zasadotwórcze (tak jak gryczana, a pozostałe niestety zakwaszają organizm), a więc jest dobrym lekarstwem na zgagę.  Zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2 i B6), miedź oraz dużo żelaza (polecam przy walce z niedokrwistością). Ma także właściwości antywirusowe, jest lekkostrawna i uwaga kobietki...doskonale wpływa na urodę! Zawiera dużo witaminy E, lecytynę oraz krzem, co poprawia stan skóry, włosów i paznokci :) a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując, kasza jaglana to samo zdrowie! Bardzo dobrze wpływa na naszą cerę, pamięć, koncentrację oraz odporność (oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie i pomaga w walce z przeziębieniem).

Kaszę jaglaną możemy podać niemowlęciu nawet przed wprowadzeniem glutenu (który wprowadzamy najpóźniej w 7. m.ż.), a więc możesz ją ugotowac nawet w 5 m.ż. w postaci papki.

Niestety jaglanka nieodpowiednio przygotowana pozostawia posmak goryczki...Także aby kasza nie była gorzka, to należy ją najpierw dokładnie przepłukać na sitku pod bierzącą wodą. W garnku (najlepiej z grubym dnem) zagotować wodę, po czym wsypać kaszę do wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju (proporcja 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotujemy kaszę tak długo, aż wchłonie całą wodę (około 15 minut), zdjąć z palnika i pozostawić przez 10 minut pod przykryciem.


Przepis na śniadanie dla niemowlaka (powyżej 6 miesiąca życia) :

Składniki :

  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szkalnka wody
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie :

Jabłko umyć, pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody (źródlanej). Kaszę przepłukać na sitku i wsypać do garnka z gotującą się wodą. Następnie dodać masło i gotować przez około 15 minut (aż kasza wchłonie całą wodę). Zdjąć z ognia i przez 10 minut pozostawić pod przykryciem. Na końcu wymieszać kaszę z jabłkiem i zblenderować. Można rozrzedzić ciepłą, przegotowaną wodą lub przygotowanym odpowiednio mlekiem modyfikowanym, a jeśli karmisz piersią to własnym mlekiem.
Dla starszych niemowlaków (powyżej 10 miesiąca życia) można zetrzeć jabłko na tarce i bezpośrednio dodać do ugotowanej kaszy z dodatkiem cynamonu.







Przepis na śniadanie dla rodziców (budyń z kaszy jaglanej) :

Składniki :

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu lub dowolnego słodzika
  • dowolne dodatki : kakao, wiórki kokosowe, owoce

Wykonanie :

Kaszę przepłukać na sitku gorącą wodą, dodać do garnka z mlekiem kokosowym (1/2 szklanki) i wodą (1/4 szklanki), gotować ok. 15 minut, aż kasza wszystko wchłonie. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszamy w blenderze ugotowaną kaszę, resztę mleka kokosowego, miód, banana i można dodać odrobinę soku z cytryny lub kakao (jeżeli chcemy uzyskać czekoladowy budyń). Zmiksować na gładki mus (przez około 2 minuty). Gotowy budyń można polać syropem malinowym, klonowym czy też posypać wiórkami kokosowymi lub wymieszać z ulubionymi owocami.



Przepis na obiad dla maluszka (powyżej 10 miesięcy) :

Składniki :

  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 mała marchewka
  • kawałek cukinii
  • filet z kurczaka (1/4 całego fileta)
  • pietruszka

Wykonanie :

Kaszę ugotować tak jak w poprzednim przepisie. Filet z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody razem z obranymi, umytymi warzywami (także pokrojone w kostkę). Gotować do miękkości. Warzywa rozgnieść widelcem lub zblenderować, a kurczaka pokroić lub rozszarpać na drobne kawałki. Wymieszać razem z kaszą, dodać posiekaną drobno pietruszkę, a na koniec można dać odrobinę masła lub jogurtu naturalnego, żeby danie nie było zbyt suche.



Przepis na obiad dla rodziców :

Składniki :

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 8 - 10 sztuk pieczarek
  • 200 g śmietany 30 lub 36 %
  • przyprawy do smaku : sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • olej
  • garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Kaszę jaglaną ugotować tak jak w poprzednich przepisach (z tym że można lekko posolić). Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę : miód, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, curry - wszystko razem wymieszać razem z kurczakiem i pozostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Cebulę, pieczarki, cukinię obrać i pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, po czym wrzucić pieczarki i dusić chwilę pod przykryciem. Paprykę pokroić w kostkę i razem z kurczakiem dodać do cebuli i pieczarek. Cukinię usmażyć z pozostałymi składnikami lub w osobnym naczyniu (ja tak zrobiłam, ponieważ cukinia jest delikatna i szybko może się z niej zrobić papka ;)). Na końcu dodać do smaku dowolne przyprawy, ugotowaną kaszę, pietruszkę i śmietanę. Gotować do zgęstnienia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz